ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γρηγορίου, καθημερινά η Ιερά Μητρόπολή μας, βοηθά συνανθρώπους μας που δυσκολεύονται οικονομικά.

Ανακουφίζονται οι ανάγκες τους με φαγητό (από τα συσσίτια της Μητροπόλεως), αλλά και με σακκούλες τροφίμων, κάλυψη εξόδων για φάρμακα, για θέρμανση, για ενοίκια, για ρεύμα κ.α. από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως, αλλά και από τα κατα τόπους Φιλόπτωχα Ταμεία των ενοριών.

Συνεργοί σε αυτή την προσπάθεια, είστε όλοι εσείς που με τις δωρεές σας, προσπαθείτε να εφαρμόσετε τον λόγο του Κυρίου «ἐφ’ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε» (Ματθ. κε’ 40).

Οι ανάγκες των πασχόντων συνανθρώπων μας είναι μεγάλες και σοβαρές και η ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου καθίσταται επιτακτική.

Δεν είναι έργο ενός ανθρώπου αλλά όλων μας. Εκκλησία είμαστε όλοι μας. Το έργο Της, έργο όλων μας.

Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας δεν έχει πάψει ποτέ να υφίσταται, άσχετα εάν η πλειονότητα του κόσμου δεν το γνωρίζει. Αρκεί που γίνεται. Διότι το σημαντικό αυτό είναι: να φάει ο πεινασμένος, να ζεσταθεί ο κρυωμένος, να γιατρευτεί ο άρρωστος, να μετακινηθεί ο ξενιτεμένος…

Εάν μπορούμε να δώσουμε έστω μια ανάσα ελπίδος σε κάποιον άνθρωπο, θα είναι η μεγαλύτερη «αμοιβή» μας.

Η Εκκλησία δεν μένει αδιάφορη προς τις ανάγκες του ποιμνίου Της. Αν και κάποιοι δυστυχώς συκοφαντούν και απαξιώνουν το τεράστιο έργο Της, για ιδιοτελείς σκοπούς.

Με τις δικές σας προσφορές, το έργο αυτό συνεχίζεται αμείωτα και παρά τις δυσκολίες η Εκκλησία προσπαθεί να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Όμως με τη Χάρη του Θεού πάντα κάτι βρίσκεται, έστω και μικρό, για να μην φύγει κανείς με άδεια χέρια.

Τίποτα δεν συγκρίνετε με το «ευχαριστώ» ενός ανθρώπου που βοηθήθηκε.
Αυτό αρκεί για να γεμίσει την καρδιά μας με χαρά και ευγνωμοσύνη που αξιωθήκαμε να διακονούμε αυτό το έργο ελέους και φιλανθρωπίας.
Η αγάπη μας ας μην μένει σε λόγια και διαδικτυακές αναρτήσεις.
Κανείς μας δεν είναι ίσως πλούσιος, όλοι δυσκολευόμαστε, αλλά κάποιοι αδελφοί μας δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα. Ας μην τους ξεχνάμε, ας μην αδιαφορούμε…

Μας λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Η ελεημοσύνη δόθηκε από τον Θεό ως εντολή της αγάπης. Καλή είναι η ελεημοσύνη, με την οποία φαίνεται πως διασκορπίζεται το πλούτος, στη πραγματικότητα όμως συγκεντρώνεται, γιατί, όπως ένας αγρότης που δίδει στην γη και στη συνέχεια συλλέγει σπόρους, έτσι και η ελεημοσύνη, φαίνεται πως προσφέρεται στους άλλους, ενώ πραγματικά αποκτά αυτός που έδωσε. Το μέγεθος της ελεημοσύνης δεν εκτιμάται ανάλογα με τα χρήματα, αλλά με τη θέληση αυτού που προσφέρει… Η γενναιοδωρία δεν εκτιμάται ανάλογα με το μέγεθος της δωρεάς, αλλά ανάλογα με την διάσταση που έχει το δώρο σε σχέση με το πλούτο του δωρητή. Βασίλισσα των αρετών είναι η ελεημοσύνη, η οποία ως καλύτερο μέσο, ανοίγει γρήγορα τις πόρτες του ουρανού για τους ευσπλαχνικούς.

Η ελεημοσύνη είναι μητέρα της αγάπης, αυτή είναι φάρμακο για τα αμαρτήματα μας, κάθαρση για την ακαθαρσία της ψυχής μας, κλίμακα στηριγμένη στον ουρανό, αυτή συνδέει το σώμα του Χριστού.