Περιστέρι, 15.12.2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» Κλιματική κρίση ή κλιματική κατάρρευση;

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας σε συνεργασία με το 8ο ΓΕ.Λ. Περιστερίου και τη συνδρομή του Μουσείου της Τράπεζας Ελλάδος, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου, πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – Κλιματική κρίση ή κλιματική κατάρρευση;» στις 14 Δεκεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων του Επισκοπείου της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας και μέσω webex σχολεία αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, το Γυμνάσιο Λιβαδερού, το Γυμνάσιο Αιανής, το Γυμνάσιο Ξηρολίμνης, το Γενικό Λύκειο Σερβίων και το 2ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας των δύο Διευθύνσεων. Χαιρετισμό απηύθυναν o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης
Περιστερίου Γρηγόριος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, κ. Μακρή Δήμητρα, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, κ. Βόντσα Βασιλική, o κ. Θεοδωράκος Αναστάσιος, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Περιστερίου, ο κ. Φανίδης Χρήστος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών στη Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας και ο κ.Αλεξανδράτος Χαράλαμπος, Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας. Εισηγητές ήταν ο κ. Νάστος Παναγιώτης, Καθηγητής Κλιματολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικής Περιβάλλοντος, ΕΚΠΑ, ο οποίος στην εισήγησή του ανέλυσε τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, τις περίπλοκες πτυχές και επιπτώσεις και επεσήμανε την ανάγκη για την άμεση αντιμετώπισής τους και ο κ. Βλαχάκης Γεώργιος Aν. Καθηγητής Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Δ/ντής του Π.Μ.Σ. «Επικοινωνία της Επιστήμης», που αναφέρθηκε στις επικίνδυνες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Ζαρκαδούλας Γεώργιος, Φυσικός M.Sc.,
Διευθυντής 8ου ΓΕΛ Περιστερίου. Τέλος, η ημερίδα ολοκληρώθηκε με διαδραστικό διάλογο, όπου ακούστηκαν οι απόψεις των συμμετεχόντων και επιλύθηκαν απορίες των μαθητών /τριών. Σε κάθε μαθητή/τρια και συνοδό εκπαιδευτικό δόθηκε βεβαίωση συμμετοχής και ένα βιβλίο με τίτλο «Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός. Κλίμα – Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία;», ευγενική χορηγία του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Eυχαριστούμε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, τους περίπου 450 μαθητές/τριες και τους/τις συνοδούς εκπαιδευτικούς σχολείων αρμοδιότητάς μας, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες της Δ.Δ.Ε. Κοζάνης που συμμετείχαν μέσω webex.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης επιθυμούμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας δημιουργώντας δίκτυα σχολείων που έχουν περιβαλλοντική ευαισθησία και εργάζονται για τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την αποτροπή της περαιτέρω καταστροφής του.

Δείτε το Δελτίο Τύπου σε PDF